Family Wakes Us Up

Inom zen så är bodhisattvan idealet. En bodhisattva är någon som har nått uppvaknande, eller någon som strävar efter uppvaknande, och strävar efter att befria alla kännande varelser från lidande. Det innebär att en bodhisattva inte praktiserar för att själv komma bort från lidande och otillfredsställelse, utan inser att så länge någon annan är fast i lidande är bodhisattvan själv lika fast där. Med ett sådant ideal är det lätt att bli fängslad av idéer om det stora och meningsfulla; den viktiga buddhistiska praktiken, det formella utövandet, sanghan, samhället i stort, de utsatta grupperna i vår omvärld osv. På vägen kan det vara lätt att glömma bort hur det fungerar i det lilla livet, i vardagen, med barn, i familjerelationer och att möta sina egna behov. Det är så klart när bodhisattva-idealet missförstås vi hamnar där, men jag tror de flesta av oss går igenom faser då vi glider in i ett sådant missförstånd.

Boken "Family Wakes Us Up; Letters Between Expectant Fathers" av Michael Stone och Matthew Remski berör detta tema på ett naket och öppet vis. Michael Stone är buddhistisk meditationslärare och yogalärare och Matthew Remski ayurveda-terapeut, yogalärare och författare. Denna bok är resultatet av att de bestämde sig för att dela tankar och erfarenheter genom brevväxling under graviditeterna då de båda väntade barn under samma period. På många olika sätt kommer de in på frågorna om hur insikter och formell meditations och yogapraktik hänger ihop med, påverkar och färgar deras familjeliv och nära relationer. Men också hur svårt det ibland är att internalisera insikter från den egna praktiken i sina närma relationer; med barn och kärlekspartner eller föräldrar. Hur vi ibland väljer den "stora världen" för att fly från den intima, lilla, familjevärlden. Det är en spännande resa att följa hur deras delande leder till fördjupande insikter i både deras familjeliv som i deras syn på omvärlden och i deras formella praktik.

Jag känner igen så mycket av dessa mönster i mitt eget liv som engagerad buddhist, yogautövare och mindfulnesslärare med barn och kraschade relationer. Det är lätt att ha insikter på meditationskudden eller på yogamattan - det är något annat att leva dom. Det är dessutom en sak att komma ihåg att leva dessa insikter i de stora frågorna och ett annat i de allra närmsta relationerna och i den grå vardagen. Men det är också absolut möjligt. Och absolut nödvändigt. Omställningen behöver göras i det lilla och det privata och inte bara på makro-nivå. Thich Nhat Hanh brukar säga: To work for peace, you must be peace.
Och om vi ska vara fred, eller skapa fred i oss själva - så innebär det ju också att se oss själv och de behov vi har, se hur vi kan vara Ett med de som står oss närmast... Och inte bara rikta blicken och intentionen mot grupperna där utanför.
I augusti så kommer Michael Stone till Ashtanga Yoga Shala i Göteborg för en helg workshop. Fredagens föreläsning har temat "Emptiness and Love; How healing happens" och lördagen och söndagens tema är "Integrating Practicies". Jag kan varmt rekommendera en helg med honom om det finns en pågående meditations- och/eller yogapraktik.

Populära inlägg i den här bloggen

Återhämtning

Oro

Psykisk ohälsa och praktik - del 1