Kriget i svenska hav och på land


Hur är detta möjligt? Sverige upplåter en ofantligt stor yta för andra länder att träna krig i Norrland, är med och tränar för att vara "värdland" för militära styrkor vid behov, upplåter skärgården i Göteborg till stridsträning tillsammans med Nato och senare i sommar på Östkustens stränder. NEAT (North European Aerospace Testrange) är 24000 km2 stort i Norrbotten. Göteborgs skärgård är ett annat där utländsk militär får hyra in sig och träna krig. Att träna krig med NATO-styrkor i den upptrappade stämning som finns mellan Ryssland och väst just nu är djupt olyckligt. Det är inte att sända signaler som dämpar tonen. Sveriges regering bjuder in kriget till svensk mark och till svenskt vatten så som jag ser det.
                                                   (Känsö - Göteborgs södra skärgård)
Hur är det möjligt att inga höga röster höjs? Några få svenska debattörer försöker få igång debatten, men i stort sett så är det tystnaden som sänker sig över landet. I partiledardebatten togs frågan inte ens upp. Birger Schlaug gör ett bra försök att få igång något i media-Sverige genom sin ledare "Visa mod - säg nej till upprustning och krigshets"  i Stockholms Fria .
Tänk om vi kunde paddla ut till Känsö och ockupera denna vackra ö och upprätta ett tältläger i sommar där vi genomför meditations-, yoga- och mindfulnesskurser. Där vi tränar oss i Non Violent Communication, icke-våldsmetoder för samhällsförändring och försvar, Council Circle för delande och vegetarisk matlagning exempelvis. Göteborgs södra skärgård kunde blivit ett centrum för fredlig omvandling - individuellt och samhälleligt under en period. Det hade varit bra användande av en skärgårdsö. Det hade varit en sommar att komma ihåg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Återhämtning

Oro

Psykisk ohälsa och praktik - del 1